maandag 8 juli 2013

De Banaan.....zo gek nog niet!

 
Vroeger dacht men dat je beter geen bananen kon eten; je werd er dik van en er zaten nauwelijks vitamines of mineralen in. Niets is minder waar. In een banaan zitten inderdaad veel koolhydraten, maar je word er niet dik van als je 1 banaan per dag zou eten. En in een banaan zitten juist een heleboel vitamines en minderalen. Er bestaan een heleboel misverstanden over. Daarom wil ik vandaag iets meer over de banaan vertellen.
 

 
Weetjes over de banaan:

      ·         Als de bananen nog groen zijn van kleur, leg ze dan in de fruitschaal; worden ze sneller rijp.

·         Een banaan is rijp als er bruine vlekjes op de schil komen; het zetmeel is dan omgezet in suiker.

·         Met (overrijpe) bananen kun je heerlijke baksels maken! Klik hier , hier,  hier, hier of hierhier voor een aantal superheerlijke, supergezonde recepten van pannenkoeken, koekjes, smoothies, enz. met banaan! Als in het menu zoekt op het woord 'banaan' krijg je een stuk of 12 recepten. Check it out!

·         Als de bananen  (te) rijp aan het worden zijn, en je hebt geen tijd of zin om te bakken, haal de schil er dan vanaf en stop ze in een zakje in de vriezer. Tegen de tijd dat je ze nodig hebt, zet je de banaan 30 seconden in de magnetron en ….je kunt hem prakken voor een recept!

·         Als de bananen (te) rijp aan het worden zijn, haal de schil er dan af, stop ze in een zakje voor 1 uur in de vriezer en je hebt een heerlijk gezond ijsje!
 
 

1: banaan absoluut niet eten.
2. nog een paar dagen wachten met eten.
3. wachten.....
4. hier kun je de banaan eten!
5. deze ziet er ook goed uit!
6. deze wordt wat rijper en kan heel goed als ijsje worden ingevroren.
7. deze is overrijp en kan gebruikt worden in een of ander baksel (of worden ingevroren tot nader gebruik; daarna 30 seconden in de magnetron).
 

 
Vitamines en mineralen in banaan:


Vitamine B6 (pyridoxine)

Vitamine B6 zorgt voor een goede aansturing van de hersenen, het houdt de bloedsuikerspiegel gelijkmatig en ondersteunt het immuunsysteem. Verder speelt vitamine B6 een belangrijke rol bij de vorming van rode bloedcellen.

Vitamine C (ascorbinezuur)

Vitamine C is een onmisbaar vitamine voor je lichaam. Vitamine C werkt als een antioxidant. Hij versterkt het immuunsysteem en versnelt de wondgenezing.

Vitamine B11  (foliumzuur)

Vitamine B11 helpt aandoeningen van het zenuwstelsel van het ongeboren kindje te voorkomen, het stimuleert de aanmaak van maagzuur en het helpt bij de vorming van rode bloedlichaampjes.

Vitamine B2 (riboflavine)

Vitamine B2 is belangrijk bij de stofwisseling, vooral voor de opname van koolhydraten.

Vitamine B5 (pantotheenzuur)

Vitamine B5 helpt eiwitten, vetten en koolhydraten af te breken.

Vitamine B3 (niacine)

Vitamine B3 speelt een belangrijke rol bij de energiestofwisseling. Verder is deze B-vitamine goed voor een gezonde huid en zenuwstelsel.



 

Mangaan

Mangaan is een spoorelement dat help bij de vorming botten en bindweefsel. Mangaan is ook betrokken voor het goed werken van bepaalde enzymen bij de stofwisseling.

Kalium

Banaan is een goede leverancier van kalium. Kalium zorgt voor een goede bloeddruk, spierwerking en hartslag. Ook zorgt kalium voor een goede vochtbalans in het lichaam.

Magnesium

Magnesium zorgt ervoor dat energiestofwisseling goed verloopt. Magnesium heb je ook nodig voor goede botten, spieren en zenuwen.

Koper

Koper zorgt voor een goede opname van ijzer en de aanmaak van rode bloedcellen.

Fosfor

Fosfor is een mineraal dat in combinatie met calcium de botten en het gebit gezond houdt. Verder is fosfor betrokken bij je stofwisseling.


 Dat was het voor vandaag. Veel plezier met het eten van je bananen, want ze zijn kei gezond!

 


Geen opmerkingen: