woensdag 16 januari 2013

Te Heerlijke Zelfgemaakte Pindakaas Chocolade Fudge Koeken


Bij De Bakparade kwam ik weer een geweldig recept tegen voor gezonder snoepen. Het klinkt alleen al zalig en ik heb het vanmorgen gemaakt...(met wat gezondere aanpassinkjes hier en daar). 

Deze koeken bevatten plantaardige eiwitten, onverzadigde vetten (onverzadigd=oké), vitamine E, kalium, fosfor, selenium en magnesium uit de pindakaas. Kalium, fosfor, magnesium, jodium, betacaroteen,  en vitamine C uit de banaan en vitamine A, B1, B2 en B6 uit de chocolade. Probeer dat maar eens te vinden in een kant-en-klare reep!




Ik heb ze net uit de vriezer gehaald en in de ijskast gelegd tot de kids vanmiddag thuis komen en zin hebben in een kop thee met wat lekkers (dat enigszins verantwoord is):

Dit heb je nodig voor de koeken :

90 gr pindakaas
80 gr honing
4 rijstwafels
2 el sojamelk
2 el cacao
snufje zout

Dit heb je nodig voor de fudge:

30 gr pindakaas
50 gr 72% chocolade (lees hier waarom 72%)
50 gr overrijpe banaan zonder schil

Zo maak je het:

Knip een diepvrieszakje aan de zijkant en onderkant door, zodat je een groter oppervlakte krijgt (bij gebrek aan een stuk huishoudfolie). Bedek hiermee een vorm, bv een doosje van de vleeswaren dat je niet in gebruik hebt.

1. Doe de pindakaas, honing en melk in een steelpannetje, zet op klein vuur en laat smelten terwijl je af ten toe roert.
2. Verkruimel de rijstwafels in een bakje tot je kleine stukjes hebt.
3. Haal het pannetje van het vuur en roer de cacao en het zout door het pindakaas-honing mengsel.
4. Giet het cacao mengsel en de rijstwafels bij elkaar en meng goed.
5. Stort het mengsel in het bekleedde bakje en druk goed aan met een ander zakje (zodat je geen vieze handen krijgt.)
6. Zet dit een half uur in de vriezer.
7. Maak de fudge door de pindakaas en de banaan in een keukenmachine of blender te mengen.
8. Smelt de chocolade in een bakje door het een keer of 3 voor 30 sec. in de magnetron te zetten en telkens goed door te roeren.
9. Haal de koek uit de vriezer, smeer de fudge erover en zet weer terug voor ongeveer anderhalf uur. Daarna bewaren in de ijskast.
10. Snijd in 8 of 12 repen en.....smullen maar!

Bevat in 8 stukken per reep: 185 kcal, het is en blijft dus een tussendoortje voor af en soms.

Als je niet alleen gezond wilt eten, maar ook wilt afvallen en toch af en toe wat lekkers wilt, kun je de repen ook door 12-en delen. Een reep bevat dan 124 kcal en is in dat geval best een verantwoord tussendoortje.

Je kunt de fudge ook weglaten. Een reep bevat dan 125 kcal als je de koek in 8-en deelt. Eerlijkheidshalve moet ik er dan bij vermelden dat het dan niet zo Te Heerlijk is. 




Geen opmerkingen: