dinsdag 21 juli 2015

Zing ik Pap-Aya Jippie Jippie Yay!

Papaya.

Wat is het?

Een papaya is een heerlijke vrucht zonder een echt uitgesproken smaak te hebben. Het vruchtvlees is licht bitter. Papaya's zien eruit als kleine gele meloenen met groene vlekjes, en zijn ongeveer even groot. Ook het vruchtvlees heeft dezelfde kleur, maar het smaakt wat naar pompelmoes.  Als de vrucht nog niet helemaal rijp is, kun je deze gewoon een paar dagen op de fruitschaal leggen. Hét bewijs dat fruit levend voedsel is.

 De plant kwam oorspronkelijk voor in de Mexicaanse republiek en in Midden-Amerika. Nu worden papaya's intensief gekweekt in alle warmere streken, want er is grote vraag naar de vruchten vanwege de medicinale werking.

Papaya als medicijn?

Papaya geneest van wormen, enkele virussen, schimmels en de groei van kankercellen. De vrucht bezit een enzym met de eigenschap bloedklonters in het menselijk lichaam op te lossen en gezwellen weg te nemen. De binnenkant van de schil hersteld de huid. Net zoals andere tropische vruchten verlaagd papaya de lichaamstemperatuur en dat is in de zomer op sommige dagen erg gewenst. De vrucht is daarmee ook geschikt om overgangsklachten te verminderen.

Wat kun je ermee?

Het is lekker om een schaal met papaya te serveren als snack. Eventueel kun je het met een chilisaus als dipsaus serveren. Je kunt het door salades mengen net als appel. Daarnaast is het mogelijk papaya te mixen met andere vruchten in een fruitsla. Mango, ananas en banaan zijn tropische vruchten die goed combineren met papaya.
Als je stukjes papaya meebakt met het vlees, wordt het zachter.

Wij maakten een heerlijke salade, én deze overheerlijke papaya cake!





 
 

 Wat heb je nodig:

130 gr volkoren bloem
30 gr havermout
1 tl bakpoeder
1 tl koekkruiden
1/2 tl natriumbicorbonaat of nog wat extra bakpoeder
snufje zout
15 gr bruine suiker
1 gr stevia
1,5 overrijpe banaan (lees hier meer over bananen)
1/2 - 1 el honing of agavesiroop
eventueel een paar el sojamelk 
1 verse papaya

En zo maak je het:

Zet de oven op 175 ºC.
Meng de bloem met de havermout, de bakpoeder, koekkruiden, zout en bruine suiker in een kom. Doe de banaan, de agavesiroop of honing, in de blender en blend tot het één geheel is.
Snij de papaya doormidden, verwijder de zaadjes, snij in stukjes en voeg toe.
Doe nu het papaya mengsel bij de droge ingrediënten en meng goed.
Als het te droog is, kun je een beetje sojamelk toevoegen, maar zorg er absoluut voor dat het niet te nat wordt!
Lepel het deeg in een cakevorm.
25-30 minuutjes in de oven en je hebt een overheerlijke Zing ik Pap-aya Jippie Jippie Yay Cake! 

Geen opmerkingen: