zondag 19 juli 2015

Cranachan - Schots Toetje

Dit is een eenvoudig Schots toetje dat wij aten in een pub in Schotland tijdens onze droomrondreis van 5 t/m 17 juni jl. Het bestaat uit verse frambozen, slagroom, honing en geroosterde havermoutvlokken. Voor een extra pikant smaakje wordt er soms een scheut whisky aan toegevoegd.

Verse frambozen kun je het goedkoopst op de markt kopen. Hierbij vermeld ik dan wel eerlijkheidshalve dat je deze het beste binnen 24 uur kunt opeten, want ze worden snel zacht en bederven ook sneller. 

En wij maken een gezondere versie....
In plaats van slagroom nemen wij yoghurt, en in plaats van geroosterde havermoutvlokken kiezen wij voor deze overheerlijke, zelfgemaakte cruesli. De whisky laten we achterwege (op een doordeweekse dag☺).



Men neme voor 1 persoon:

twee handjes verse frambozen
1 bakje yoghurt 125 ml
1 el honing
een flinke hand van  deze zelfgemaakte cruesli

Hoe maak je dit:

Maak de cruesli in een half uurtje klaar.
Doe ondertussen de helft van de frambozen in de blender en mix tot een soort jam. Als je het zonde vind om deze lekkernij te pureren, neem dan half ontdooide frambozen (bevroren gewoon te koop in het vriesvak bij de supermarkt).
Schenk de honing door de yoghurt.
Als je whisky erin wilt proeven, schenk deze dan nu erbij (ik schat ongeveer 1 el).
Lepel dit mengsel in een bakje of beker die in de vriezer kan en zet er ca. 20 minuten in. Het hoeft niet bevroren te zijn, maar wel koud en een beetje hard.
Leg de 'jam' van frambozen in een glaasje.
Lepel de helft van de koude yoghurt erover.
Strooi een handje cruesli in het glaasje.
Lepel de andere helft van de yoghurt erover.
Strooi er nog wat cruesli over en leg de andere helft van de frambozen erop en druk ze zachtjes aan.

Slainte Mhah
(eet smakelijk)
 

Geen opmerkingen: