woensdag 2 december 2015

Heerlijk Zoete Amandelmelk zelf maken!

Wist je dat amandelen kalium, calcium, natrium, magnesium, selenium, ijzer, koper, zink en fosfor bevat? Allemaal supergoede mineralen voor een supergoede gezondheid. Daarnaast bevatten deze noten enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Ook bevatten amandelen foliumzuur en vitamine A, B1, B2, B6, B11 en E. Een gezonde noot om  een melkalternatief mee te maken.

Deze Amandelmelk kun je gewoon drinken, maar zeker ook gebruiken in baksels in plaats van gewone melk. Ook lekker als basis voor smoothies! Veel gezonder voor je, of je nou koemelkallergie hebt of niet.


Wat heb je nodig om amandelmelk te maken:

Ingrediënten:

250 gram  rauwe amandelen met of zonder vlies
1 liter water

En misschien nog wat extra's:

Een stuk of 4 dadels, ontpit
1 tl vanille extract
Snufje zeezout
En misschien nog wel:
Een schepje cacao
tl kaneel
Zoetstof zoals Stevia
Honing
Agavesiroop
Koekkruiden

En de volgende materialen:

Kaasdoek (o.a. markt)
Blender
Keukenzeef of vergiet
Maatbeker
Een kom
Een fles met dop van minimaal 1 liter

Hoe maak je dit?
Laat de amandelen één à twee nachtjes weken in een laag water in de kom.
Giet de amandelen af in de vergiet en spoel ze schoon.
Doe de amandelen, dadels, het vanille extract en zout samen met 1 liter water in een blender.
Mix op de hoogste snelheid voor ongeveer 2 minuten.
Vouw de kaasdoek over de vergiet en zet deze op de maatbeker.  Giet het amandelmengsel langzaam in de maatbeker. De pulp wordt opgevangen in de kaasdoek.
Draai de kaasdoek dicht en pers alle amandelmelk er met schone handen uit.  Gooi de overgebleven pulp niet weg; dit kun je nog gemakkelijk gebruiken in koekjes en cake en zo.
Je kunt de verse amandelmelk in de afgesloten fles ongeveer 3 à 4 dagen bewaren in de koelkast.
Mmmmm.


 

Geen opmerkingen: