maandag 25 augustus 2014

Tabouleh oftewel...Couscous Salade!

Pas terug van een aantal weken vakantie in Spanje, ben ik helemaal vol van wat het land aan heerlijk voedsel te bieden heeft. Zoveel smakelijker dan in Nederland. Of het nou de zon is, de zee, de vakantie zelf of dat de voedingsmiddelen écht beter smaken daar, ik weet het niet. Maar één ding is zeker: más Gusto! (meer smaak!)

Wat in Spanje, naast tomaten, gamba's, mosselen, meloen, asperges, eieren, kip, pizza, spaghetti en paella ook veel gegeten wordt is couscous; een gezond en veelzijdig graanproduct dat heerlijk combineert met gezonde groenten en kruiden en specerijen.
Koud gegeten heet het Tabouleh. Helaas wordt dit in Spanje (en andere landen) vaak met erg veel olijfolie bereid. Daarom hier een recept voor een gezondere Tabouleh. Met veel verse groenten en relatief weinig olijfolie.

Dit bericht gaat puur over het recept. Klik op deze link om meer te weten te komen over couscous.

 


Dit het je nodig voor een heerlijke, gezonde Tabouleh als maaltijdsalade:
1 pak couscous
1 pan met kokend water
1/2 gele, 1/2 rode en 1/2 groene paprika in stukjes
1 roma tomaat in stukjes
1/2 courgette doormidden gesneden en daarna in blokjes
ca. 50 gram rozijnen
stukje gember van ca. 8 cm in kleine stukjes
1 ui, gehakt
3 knoflookteentjes, geperst
1/2  tl paprikapoeder
1/2 tl chilivlokken
2 el olijfolie

Eventueel extra toevoegen:
1/2 blok feta in blokjes
4 el olijven zonder pit in schijfjes
een blikje tonijn
een blikje zalm
stukje verse zalm
stukje makreel (moeilijk te krijgen in Spanje).
inktvis
gamba's zonder kop en poten
gepelde garnalen
mosselen zonder schelp
noem-maar-op, kies-maar-uit!

Zo maak je het:
Haal de pan met kokend water van het vuur.
Schud de couscous in het water en laat ca. 5 minuten staan. Roer door met een vork.
Warm de olie in een koekenpan of een wok.
Bak de ui, de knoflook, en de gember met de specerijen in de olie glazig. Voeg de paprika's, de tomaat en de courgette toe.
Voeg de couscous toe en ook de rozijnen.
Meng alles goed door elkaar.
Klaar.
Bewaar in de ijskast als het lukt om iets over te houden.

Tip: de dag erna is het nóg lekkerder! (de smaken hebben zich dan heerlijk vermengt). Heerlijk met ijsbergsla, komkommer en roma-tomaten.

Comida Sana y
Comer con Gusto!

(Smakelijk en gezond eten!)



Geen opmerkingen: