donderdag 5 september 2013

Superfood September: Noten en Lijnzaad!

Wat is Superfood?                              

Superfoods zijn 100% natuurlijke voedingsmiddelen die ontzettend goed voor de gezondheid zijn en die echt aan te raden zijn om je altijd gezond, fit en vitaal te voelen.
Het zijn de beste voedingsmiddelen die je maar kunt eten. 
Ze bevatten veel vitamines en mineralen en nuttige voedingsstoffen en zijn altijd onbewerkt.

Superfoods zijn:

Havermout, Granen, Lijnzaad, Bosbessen, Wilde zalm, Sinaasappelen,  Spinazie, Soja en Tofu, Appel, Yoghurt, Peulvruchten,  Pompoen, Groene thee, broccoli en Tomaten, Frambozen en Noten!

In september zijn Noten en Lijnzaad de superfoods van de maand bij De Appelboom. Let wel; het gaat hier om gemengde, ongezouten, rauwe noten en Heel Lijnzaad, want alleen de onbewerkte versies horen tot de superfoods. Uiteraaard komen er deze maand verschillende recepten op dit blog met noten en lijnzaad! Maar eerst wat meer info over deze Superfoods:

Rauwe Noten

                                                                      Lijnzaad

Rauwe noten zijn dus de onbewerkte, ongebakken, ongezouten noten b.v. amandelen, macadamia, pinda's (dit zijn echter peulvruchten en geen noten, en deze bevatten meervoudig onverzadigde vetzuren, dus zeer spaarzaam gebruiken), pecannoten, hazelnoten, enz.
In noten zitten veel gezonde vetten, hoogwaardige eiwitten en vezels, en daarnaast vitamines en mineralen die ook een bijdrage leveren aan een gezond lichaam: Vitamine B1, B2, B6, Vitamine E, ijzer, zink, koper, mangaan, magnesium, selenium en chroom.
Hierdoor zijn noten een voedingsmiddel dat als zodanig gezien moet worden: een voedingsmiddel dat zorgt voor een volwaardige bijdrage aan een maaltijd en geen tussendoortje voor bij de tv.
Noten zijn een natuurlijk voedingssupplement waarvan het lichaam de stoffen zonder meer accepteerd. Noten verteren goed bij zuur fruit: aardbeien, ananas, citrusvruchten, bessen, zure appelen, druiven, pruimen, perziken, kiwi's, tomaten etc.
Noten zijn zeer calorierijk en daarom is een handje noten per dag een gezond tussendoortje.

Voorbeelden van gezonde rauwe noten:

 amandelen
Amandelen zijn heerlijke noten. Ze zorgen voor gewichtsverlies, zijn een rijkere bron van eiwitten dan eieren en voorkomen aderverkalking en hartinfarct. Daarnaast vernietigen de antioxidanten in amandelen vrije radicalen die voor grote schade op celniveau kunnen zorgen. Hiermee voorkomt de amandel tal van ziekten, zelfs kanker. In het algemeen kun je zeker stellen dat amandelen ervoor zorgen dat het immuunsysteem sterker wordt.
 cashewnoten

 hazelnoten
In de herfst kun je in het bos hazelnoten van de grond oprapen zodat je voor de hele winter, lente en zomer een voorraadje hebt. Je raapt niet alleen een lekkere snack op maar ook vele vitaminen, mineralen en gezonde vetzuren. De hazelnoot behoort tot de aller gezondste noten die groeien op planeet aarde.

 walnoten
De walnoot is een zeer gezonde en lekkere noot. De walnotenboom is inheems in Nederland. Je kunt hem dus gewoon in de tuin laten groeien. Hij kan zeer groot worden. Walnoten zijn goed voor een groot aantal lichaamsdelen maat met name voor de hersenen; ze lijken qua structuur ook op de hersenen. Volgens de signatuurleer die in de oudere plantengeneeskunde werd toegepast vertelden de uiterlijke kenmerken van een plant iets over hun geneeskrachtige werking in de mens.

 macadamia
 
Lijnzaad
 
Lijnzaad dient 'heel' gekocht te worden. Je kunt ook geplet of gebroken lijnzaad kopen, maar daar zitten niet meer zoveel gezonde vetten en vitamines in. Koop ze lekker heel en breek of plet ze zelf in een vijzel. Lijnzaad kan ook goed gebruikt worden in plaats van eieren in een bakrecept.
Je kunt lijnzaad prima over een groene salade heen strooien of aan een pasta of rijstmaaltijd toevoegen. Voordeel van lijnzaad is dat het de spijsvertering bevordert en verstoppingsproblemen oplost.

Geplet/gebroken lijnzaad


Heel Lijnzaad

In de zaadjes zit olie en juist die olie maakt lijnzaad zo’n gezond product. Lijnzaad heeft nogal wat gezondheidsvoordelen. Het bevat bijvoorbeeld omega 3 en 6, vitamine B1 en 2, calcium, magnesium, zink én kalium. Niet verkeerd dus, om dit zaadje in zijn oorspronkelijke vorm of als olie dagelijks op het menu te zetten.
Hoewel lijnzaadjes zelf een vrij neutrale smaak hebben, is die van de olie een beetje muffig te noemen. Maar verwerkt in een lekkere salade-dressing of bijvoorbeeld door de (soya)yoghurt proef je er niets van. Lijnzaad zit vol met omega-3 vetzuren die onder andere goed zijn voor je ogen, hersenen en je hormoonhuishouding.


Ik hoop dat ik je hiermee meer heb kunnen vertellen over de soorten noten die echt heel goed voor je zijn en over lijnzaad. Allebei superfoods!

Gezonde groet,
Vivian Dassen

Geen opmerkingen: