maandag 15 juli 2013

Zelfgemaakte Volkoren Focaccia met Zelfgemaakte Hummus!

Focaccia is een heerlijk Italiaans plat brood. Je kunt het met allerlei ingrediënten maken; ik koos voor gedroogde tomaatjes en uien. Hummus is een kikkererwtenpasta die hartig smaakt en die bol staat van de plantaardige eiwitten en vezels. Om dit recept speciaal te maken voor kids; door de Tahin te verwisselen voor pindakaas wordt de smaak iets zachter.

We gaan beginnen met de Focaccia!

Wat heb je nodig voor 6 personen:
350 gr volkoren bloem
1/2 tl kruidenzout (zeezout met Italiaanse kruiden erdoor; gewoon zelf maken)
4-5 gedroogde tomaatjes in hele kleine stukjes gesneden
1 zakje instant gist
2 1/2 dl lauw water
2 el olijfolie

Hoe maak je het:
Meng de bloem met het zout en de gist in een grote kom.
Roer de olijfolie en het water erdoor.
Kneed het deeg tot je een soepel geheel krijgt.
Vet een kom in, maak een bal van het deeg, dek af en laat 1 tot 1 1/2 uur rijzen of een nacht in de koelkast en daarna nog 1/2 uur erbuiten.

Kneed het deeg weer een paar minuutjes en voeg de gedroogde tomaatjes toe.

Rol het uit en leg op de bakplaat.

Dek af en laat 30 minuten rijzen. Smeer het lekker in met zelfgemaakte pesto, bv deze.

Zet tussendoor de oven aan op 190 ºC.
Bak het brood in 25 minuten gaar.
Laat lauw worden en snij in stukken.

Zelfgemaakte Hummus:

Er bestaan een heleboel recepten voor Hummus, maar dit vind ik de lekkerste en de eenvoudigste.

Dit heb je nodig:
1 blik kikkererwten (als werkende moeder kies ik voor het gemak én gezond)
1-2 teentjes knoflook
1 el citroensap
2 el pindakaas of tahin (sesamzaadpasta te verkrijgen bij de natuurvoedingswinkel)
snufje zelfgemaakt zeezout en wat vers gemalen peper
2 el nat uit het blik (eigenlijk olijfolie, maar dat maakt het erg vet)
kruiden bv basilicum, peterselie en bieslook










En zo maak je...oh, het is al klaar....:-)!
(Hoppa, alles in de blender en blenden maar!)

 Een heerlijk ander broodbeleg dan anders, voor tussendoor, als lunch, of zelfs als avondeten.

Gezonde groetjes,
Vivian








Geen opmerkingen: