dinsdag 2 juli 2013

Aubergine Dipsaus voor een Zwoele Zomeravond

Aaahhh! Het is vakantie, of de kids hebben in ieder geval vrij, en het is lekker weer 's avonds en rond een uur of 9 begin je telkens zin te krijgen in iets lekkers. Gelukkig heb je geen chips, kaasblokjes, een zak drop, een stuk chocolade, of andere zenuwslopende snacks in huis, maar wel:

1 stevige aubergine, 1 groene paprika, 1 t knoflook, 21/2 dl water, 1 grote rijpe tomaat ontveld en klein gesneden, 1 el olijfolie, 1 tl citroensap, snufje kruidenzeezout (zelf maken!), versgemalen peper en wat smakelijke worteltjes, rode en gele paprika of andere rauwkost die je lekker vind.





In plaats van eerst te gaan zoeken naar ongezonde snacks (voor vanavond) of hier zelfs voor naar de winkel te gaan, zet je rond een uur of 6 de oven aan op 190ºC. Je weet immers dat het zin-in-een-snack-moment zich over ongeveer 3 uurtjes gaat aandienen.  Je prikt de aubergine en de paprika overal in met een vork en doet ze met het teentje knoflook en het water in een ondiepe schaal in de oven voor ongeveer 1 1/2 uur tot alles lekker zacht is. Ondertussen ga je lekker relaxen of sporten, of wat je ook doet op je vrije avond...

Je schrikt wakker van het belletje van de oven of van je wekker. Je sloft richting de keuken. Je neemt de schaal uit de oven, en laat de groente iets afkoelen. Als je de aubergine weer kunt vastpakken zonder je handen te branden, schil je hem en je ontveld en ontzaad de paprika. Je prakt het vruchtvlees van beide, samen met de knoflook in een kom. Je voegt de tomaat en alle andere ingrediënten toe en mengt alles goed door elkaar. Dek af en zet deze zeer goed riekende saus ongeveer een uur in de koelkast.

De worteltjes, cherrytomaatjes, komkommerschijfjes, rode en gele paprika schik je op een mooie schaal en dipt al dat gezonde lekkers in de exotische, overheerlijke dipsaus die je net hebt gemaakt, voor een extra dimensie aan je vakantie-gevoel-avond.

Lo que una noche de verano!
(Wat een heerlijke zomeravond!)

Deze dipsaus is ook zeer geschikt bij een picknick, BBQ of als onderdeel van een buffet.

Bron: Leven Lang Fit Kookboek

Geen opmerkingen: