woensdag 29 mei 2013

Winnende Recept voor de oproep 100e Bericht: Vegan Left-over Sojavrije Quiche!


Enkele weken geleden zijn we de 100 berichten gepasseerd en toen besloten we dit te vieren met een oproep om het Gezondste en Lekkerste recept in te zenden waarmee een op maat gemaakt dagmenu gewonnen kon worden.



We hebben 5 recepten ontvangen en gekeken welke twee recepten het meest gezond en tegelijk het lekkerst waren. Uit deze recepten hebben we toen geloot.

Ik wil bij deze iedereen bedanken voor deelname! Dank je wel!

Fedi Elias, proficiat! Jij hebt het winnende recept ingestuurd en ontvangt een op maat gemaakt dagmenu! Alle andere deelnemers krijgen dit recept per mail toegestuurd.

Het winnende recept is vegetarisch, gezond, origineel en er zitten ingredienten in die nieuw zijn voor mij (Tapiocameel? Edelgistvlokken? Zie de uitleg onderaan dit bericht). Een uitdaging dus!

Het ingezonden recept van Fedi:

Vegan Left-over Sojavrije Quiche!
Left-over Quiche is makkelijk gezegd een quiche met groenten die je in je koelkast kunt vinden. Het is heel makkelijk te maken. Je kunt elke groente gebruiken die je in je koelkast kunt vinden :D

De vulling / "ei" gedeelte, dat vaak door Vegans met soja wordt vervangen is in dit recept gemaakt met groentenbouillon en kikkerwtenmeel.



Ingrediënten:
Groene gedeelte prei
Halve puntpaprika
Halve (grote) gele ui
1 teentje knoflook
100 gram boerenkool
6 champignons
Hele gele biet
Zout & Peper

(Ontdooide) Vegan Bladerdeeg

250 ml groentenbouillon
75 gram kikkererwtenmeel
1 eetlepel tapioca meel
1 eetlepel edelgistvlokken

Instructies

Verwarm de oven voor op 200°
Kooktijd: 25 - 30 minuten

1. Voeg de knoflook en ui aan de pan toe, met de prei, paprika, champignons en biet. Kook dit voor 5 minuten en voeg dan de boerenkool toe.

2. Druk het bladerdeeg in de taartvorm, prik hier gaatjes in met een vork en voeg de groenten toe.

3. Doe de rest van de ingrediënten in een blender en mix dit voor 30 seconden. Voeg dit mengsel toe aan de taartvorm, en zet dit in de oven. Bak totdat dit mengel stevig aanvoelt.

Dit is een heel makkelijk en smakelijk gerecht!

Geniet ervan, en veel plezier in de keuken ^.^
Fey



Uitleg Tapioca en Edelgistvlokken:

Tapioca is een hoofdzakelijk smaakloos zetmeelrijk ingrediënt, gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel (maniokwortel) en wordt gebruikt bij het koken. Het wordt verwerkt in dunne vlokken, of meer gebruikelijk in kleine harde witte korrels of "parels", die gedrenkt moeten worden voor gebruik.

Ongeweekte Tapiocaparels
Maniokbloem (tapiocabloem) wordt vaak gebruikt als bindmiddel

Edelgistvlokken: op de site van IkBenIrisNiet.nl/Hippievoer kwam ik de volgende omschrijving  tegen:
Edelgistvlokken zijn niet alleen heel handig voor veganisten maar ook voor mensen die lactose-intolerant zijn en voor mensen die geen zout willen gebruiken in hun eten. Edelgist heeft namelijk een wat hartige smaak zodat je je gerecht iets meer op smaak kan brengen zonder zout te gebruiken.
'... '
Desondanks is het ontzettend lekker om in je voeding te gebruiken omdat het een wat kaas-achtige smaak heeft. Daarnaast is het ook nog eens supergezond: het is rijk aan vitamine B1, B2, B3 (soms ook B12, dit wordt er dan kunstmatig aan toegevoegd) en foliumzuur. Het bevat veel eiwitten. Doordat het zoveel vitamine B bevat, is het heel goed voor een mooie huid, glanzende lokken en sterke nagels, yay!
Gebruik het zoals je geraspte kaas zou gebruiken: gestrooid over pasta, popcorn, of pizza, gemengd door risotto of aardappelpuree, you name it. '.......' Je kan er ook “kaas”-saus van maken om bij de groente te serveren. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Foto van google:


Feestelijke Vega Groetjes,
Vivian Dassen

Geen opmerkingen: