woensdag 24 april 2013

Vetvrij Zelfgemaakt BBQ sausje

Gister was het een heerlijke dag: de zon scheen én ik had vrij! Lekker genieten dus. Geen zin om echt te koken. Wat doe je dan? BBQ-en natuurlijk!

Met BBQ-en:
* 'kook' je vetvrij
* kun je de lekkerste groenten grillen
* maak je leuke pakketjes aluminiumfolie met vis, gedroogde tomaatjes en voor de liefhebber stukjes knoflook (kids vinden het vaak leuk om hun eigen pakketje samen te stellen)
* eet je lekker veel rauwe groenten zoals komkommer, tomaten, rauwe spinazie en sla
* is brood of een gepofte aardappel (zonder kruidenboter) een heerlijk bijgerecht
* zit je gezellig met het hele gezin aan tafel te keuvelen en is de maaltijd verorberen meer dan alleen een maaltijd verorberen
* je kunt het zelfs op je balkon doen als je geen tuin hebt: je hebt van die emmers met een rooster waar kolen op kunnen; werkt prima!
* hoef je niet per sé meer vlees of vis te eten dan je normaal zou eten; vul je bbq-maaltijd aan met lekkere groenten die je hebt gebarbequed. Groenten die hier o.a. voor geschikt zijn: paprika, aubergine, courgette, tomaten in pakketjes aluminiumfolie met bv een takje rozemarijn
* eet je helaas vaak vette sausjes......



Maar er is 1 saus waar je gerust wat van mag opscheppen: ...Barbecuesaus!

Hieronder een recept van zelfgemaakte barbecue saus die binnen 5 minuten op tafel staat, zowel koud als warm lekker is en die goed is voor je gezondheid; vol lycopeen (anti -huidveroudering) en vitamientjes (uit de ui en de knoflook)!

Je hebt nodig:
* 2 teentjes knoflook, geperst of klein gesneden
* 1 blik tomatenstukjes in blik
* 1 tl paprikapoeder
* 1 tl barbeque kruiden
* 1 el ketjap
* 1 ui, klein gesneden
* 1 anti-aanbak-pan of-wok

Zo maak je deze saus:
* verhit de wok of pan
* bak de knoflook en de ui ongeveer 3 minuten, voeg eventueel wat water toe
* voeg de tomaten toe en roer alles door elkaar
* doe de kruiden erbij en roer goed door
* laat nog 2 minuutjes pruttelen, haal de pan van het vuur en voeg de ketjap toe
* eh...klaar!

Deze saus kun je 4-5 dagen in de koelkast bewaren en kan een basis zijn voor spaghetti of lasagnesaus.

Bron: geen idee, ik heb geen recept gebruikt, alleen mijn fantasie.

Een aantal bbq tips die goed zijn voor je gezondheid:
* laat het vlees/vis door en door gaar worden. Dit voorkomt een vervelende voedselvergiftiging
* probeer aanbranden van het voedsel te voorkomen; hier zitten giftige stoffen in
* houd rauwe en bereide producten gescheiden
* was je handen elke keer nadat je in contact bent geweest met het rauwe voedsel
* eet lekker veel groenten en probeer niet (veel) meer vlees of vis te eten dan je normaal zou doen; zoveel eiwitten kan je lichaam niet goed verwerken en het kost veel energie.
* bedenk dat kruidenboter vol zit met verzadigd vet en transvet! Dit is niet goed voor je.
* zet een emmer water in de buurt
* maak je bbq niet aan met spiritus...

Geen opmerkingen: