Menukaart

dinsdag 12 maart 2013

Superfood Granen: Spelt!

Wat is Spelt?
Het is een graansoort, die reeds vóór 7000 v.Chr. verbouwd werd, en het wordt beschouwd als de voorloper van de huidige tarwesoorten. Spelt wordt ook wel Oergraan genoemd en als je dit hebt gelezen, weet je waarom... 

Ook bij Romeinse opgravingen werd spelt gevonden, onder meer in Voerendaal bij de Romeinse villa die in 1987 werd opgegraven. De Romeinen waardeerden spelt vanwege de goede eigenschappen van het speltmeel of bloem. Tot in de middeleeuwen was spelt een wijdverbreide graansoort. Men zei hierover: Spelt maakt deugdelijk bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijmoedigheid.


Na de middeleeuwen werd spelt verdrongen door gewone tarwe, omdat die een hogere opbrengst heeft en niet gepeld hoeft te worden.
Tegenwoordig komt Spelt weer in de belangstelling bij de biologische landbouw, omdat het minder bemesting nodig heeft, beter resistent is tegen ziekten en een zogenaamde harde korrel met een hoog gehalte aan gluten heeft, wat gunstig is voor het bakken van brood.


Spelt bevat:
Veel plantaardige eiwitten
Vitamine E
Vitamine B
Foliumzuur
Niacine
IJzer
Magnesium
Fosfor

Spelt is supergezond!


Speltmeel, speltbloem en speltbrood zijn vaak te verkrijgen bij natuurvoedings- en reformwinkels. Ook steeds meer bakkers bieden minimaal een soort speltbrood aan, en soms speltkoekjes. Van spelt wordt o.a. ook macaroni en andere soorten pasta’s gemaakt.



Voor lekkere gezonde recepten met spelt klik dan hier voor gebak, hier voor een bananencake en hier voor pannenkoeken!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.