maandag 7 januari 2013

Superfood Sinaasappels

Wat is Superfood?                              

Superfoods zijn 100% natuurlijke voedingsmiddelen die ontzettend goed voor de gezondheid zijn en die echt aan te raden zijn om je altijd gezond, fit en vitaal te voelen.

Het zijn de beste voedingsmiddelen die je maar kunt eten. 
Ze bevatten veel vitamines en mineralen en nuttige voedingsstoffen en zijn altijd onbewerkt.


Superfoods zijn o.a.:

Havermout, Granen, Lijnzaad, Bosbessen, Wilde zalm, Sinaasappelen,   Spinazie, Soja en Tofu, Noten, Yoghurt, Peulvruchten, Kip en Kalkoen,  Pompoen, Groene thee, broccoli en Tomaten, Frambozen.

Zorg dat je elke dag minstens één van deze voedingsmiddelen op het menu hebt staan voor een goede gezondheid.


De maand januari staat in het teken van de Sinaasappel.





Dit is de bekendste citrusvrucht. Hij wordt in zoete en zoetzure versies geïmporteerd uit onder meer Spanje, Marokko en Zuid-Afrika. Er zijn verschillende soorten, zoals de gewone sinaasappel, de navelsinaasappel en de bloedsinaasappel.  Een handsinaasappel is sappig en kan na het pellen zo gegeten worden. Een perssinaasappel heeft vruchtvlees van een meer vezelige structuur en leent zich, de naam zegt het al, beter om uit te persen.

Sinaasappels staan bekend als Superfood. Maar waarom eigenlijk? Nou, omdat ze ontstekingen remmen, de kans op maagkanker verkleinen en nog veel meer goede dingen doen.


Wist je dit over Superfood  Sinaasappel:    

* Bij bomen in de tropen de kleur van de sinaasappel groen of groengeel blijft, ook als ze rijp is. Dat komt omdat er voor de kleur oranje koele nachten nodig zijn, die ontbreken in de tropen.
* De kleur van de schil van de sinaasappel geen enkele invloed heeft op de smaak.
* In geen enkele vrucht zo veel antioxidanten zitten als in sinaasappels. Er zijn er zeker 170 verschillende aangetoond. Daarvan behoren zestig tot de flavonoïden, die worden beschouwd als de meest effectieve vangers van vrije radicalen.
* Één sinaasappel per dag de kans op mond-, strottenhoofd- en maagkanker verkleint met maximaal 50 % volgens studies.
* Het eten van sinaasappels de kans op hart- en vaatziekten, vetzucht en diabetes verkleint.
* Van alle citrusvruchten de sinaasappel de meeste vitamine C bevat.
* Sinaasappels ook eiwit, koolhydraten, kalk en ijzer bevatten.
* Ze ook nog eens boordevol vezels zitten.
* Sinaasappels een goede invloed hebben op het functioneren van de longen.
* Het eten van citrusfruit zoals de sinaasappel ontstekingen tegen gaat. Dit is één van de conclusies uit de Nurses’ Health Study uit de Verenigde Staten. Het blijkt dat de vrouwen die via citrusfruit veel flavonoïden binnenkrijgen, 10% minder ontstekingsstof in hun bloed hebben. Ook is de kans op aderverkalking kleiner.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Bij aankoop moeten sinaasappelen lekker stevig en zwaar aanvoelen. De schil moet gaaf en zonder beschadigingen of schimmels zijn.

Bewaren:

Bewaar de sinaasappelen buiten de koelkast. Ze zijn 1 tot ca. 3 weken houdbaar.



Waar kun je sinaasappels voor gebruiken?

* in partjes snijden en toevoegen aan allerlei koude en warme gerechten, van salades tot toetjes
* gewoon lekker opeten als tussendoortje
* uitpersen voor een glaasje vers sap of:
-  als verrijking marinades
-  als verrijking in sauzen, dressings, vinaigrettes
-  in halfvolle yoghurt en magere vla
* plakken sinaasappel kort bakken in een grillpan, heerlijk als dessert
* partjes sinaasappel bij vis
* lekker door een feestelijke vruchtenbowl
* sinaasappelschil konfijten en gebruiken in bijvoorbeeld gezondere taarten, gezondere muffins of gezondere koekjes.

Deze maand zal ik gezondere recepten plaatsen met de sinaasappel in de hoofdrol als als bijrol ;-).


Geen opmerkingen: