vrijdag 18 januari 2013

De Cito Toets!


Binnenkort beginnen de Cito toetsen weer. Dit is een spannende tijd voor alle kinderen (en hun ouders) in groep 8. Als ouder wil je dat ze ontspannen deze 3 dagen in gaan en dat ze zich goed kunnen concentreren.

Kies voor Voeding, niet voor Vulling.

Helaas snoepen veel kinderen zich in een dip tijdens de Cito toets. De geraffineerde suikers uit chocola, cola, de zogenaamde gezonde muesli repen en drop zijn rovers van de denkcapaciteit en de hersenen kunnen de pieken en dalen van het bloedsuikergehalte niet bijbenen. Zorg daarom voor een constante stroom van langzame suikers en essentiele vetten naar de hersenen. Om je kind hierbij te helpen kun je ervoor kiezen hen geen vullingte laten eten, maar échte voeding. Dat wil zeggen eten met voedingsstoffen, zoals langzame koolhydraten, essentiele vetten, eiwitten, vitamines en mineralen.

Concentreren!

Om je extra goed te kunnen concentreren heb je Omega 3 vetzuren nodig. Vroeger kregen we deze vetzuren vooral uit levertraan (yak!) en zalm in blik. Tegenwoordig zijn er veel meer producten bekend waar deze in voorkomen. Vooral vette vis, noten, bepaalde groenten en bepaalde oliën bevatten veel van deze essentiële vetzuren. Essentieel wil zeggen dat ons lichaam deze vetzuren niet zelf kan maken en we deze dus uit voeding moeten halen.

Een aantal recepten

Hieronder een aantal heerlijke recepten die veel van deze Omega 3 vetzuren bevatten en dus ideaal zijn om je achtste groeper voor te zetten als ontbijt, lunch, tussendoortje of hoofdgerecht nu de Cito toets in zicht komt. Lees ook het stukje over Bachbloesems helemaal onderaan deze pagina.


Gezond Smoothie Bananen Ontbijt:

2 personen: ontbijt
4 personen: tussendoortje

Nodig:

5 lekkere zoete appels
8 aardbeien (vers of diepvries)
2 gepelde bananen
1 el pindakaas

Maken:

Doe de appels en aardbeien door een sapcentrifuge. Doe de bananen, de pindakaas en het sap in een blender en pureer alles helemaal glad.
Dit is een uitstekend ontbijt voor de 1e dag van de Cito toets, of een lekker tussendoortje voor rond 10 uur.

Zeer voedzaam en een gezonde energie leverancier. De kalium uit de bananen zijn krampwerend en zijn uitermate geschikt voor zenuwen op de maag!

Per ontbijt portie: 353 kcal
Per tussendoortje: 176 kcal

Bik Mak's

voor 4 personen
Lunch of hoofdgerecht

Nodig:

250 gr gare Makreel of makreel uit blik (in water)
175 gr gekookte geprakte aardappels
1 ui gesnipperd
1 el olijfolie + 2 el olijfolie om te bakken
1 el peterselie
1 el groentebouillon
2 el paneermeel of broodkruim
4 el tomatenketchup
4 tomaten
4 blaadjes sla
plakjes komkommer
4 volkoren bolletjes
1 kauwgom

Maken:

Meng de makreel met de olijfolie door de aardappels.
Voeg de ui en de peterselie toe en als het erg droog is ook de groentebouillon.
Vorm er burgers van en leg ze 30 minuten in de koelkast.
Wentel de burgers daarna door de paneermeel of het broodkruim en bak ze in de 2 el olijfolie aan beide kanten goudbruin.
Snijd de bolletjes open, besmeer ze met de tomatenketchup, leg op elk broodje een blaadje sla en leg daar bovenop een burger.
Versier met de plakjes tomaat en komkommer.

Mijn kinderen vinden dit een heerlijk gerecht en ze eten het nog liever dan een gewone hamburger.
Makreel is een van de goedkoopste en meest voedzame manieren om je kind Omega3 vetzuren te laten eten. Eén keer per week deze burger en ze krijgen voldoende binnen om hun hersenen optimaal te laten groeien en ze optimaal te laten werken.

Eet de kauwgom tijdens de Cito Toets; je ruikt niet naar eten én je kunt je beter concentreren!

Bevat per broodje Bik Mak: 470 kcal.


Magische balletjes

12 balletjes, voor 3 porties
Koude of warme lunch, of hoofdgerecht.

175 gr Zalm op water uit blik
300 gr gekookte fijngeprakte aardappels
2 middelgrote eieren; als het even kan Vrije Uitloop
2 fijngesneden bosuitjes
1 tl fijngesneden peterselie
3 el olijfolie
3 el tomatenketchup als dip sausje

Meng alle ingrediënten behalve de olie en de ketchup.
Vorm 12 balletjes ter grootte van een golfballetje.
Verhit de olie in de pan en bak de balletjes rondom bruin.
Laat ze even uitlekken op keukenpapier.
Geef ieder 1 el ketchup erbij.
1 kauwgom

Zalm is, net als andere vette vis, een fantastische bron van Omega3 vetzuren die zo nodig zijn voor de ontwikkeling en de werking van de hersenen van je kind. Samen met de energie uit de aardappels, de B vitamines uit de eieren, en de weerstandsverhogende stof uit de ui, zijn deze balletjes een bijna magisch voedingsmiddel voor kinderen.
Koud en warm heerlijk; ideaal voor in de lunchtrommel (met een koelelement) met wat schijfjes komkommer en snoeptomaatjes, en een lekker volkoren broodje.
Als hoofdgerecht heerlijk met een frisse salade volkoren spaghetti.

Eet de kauwgom tijdens de Cito Toets; je ruikt niet naar eten én je kunt je beter concentreren!

Bevat per portie van 4 magische balletjes (zonder broodje): 353 kcal.
Met volkoren broodje: 477 kcal.

De Hulk drank (recept van Fabienne Fooij; www.the-chalice.nl)

Tussendoortje: Voor 3 glaasjes.

Nodig:

1 ananas of 4 appels
1 hele zak verse spinazie

Maken:

Pers de ananas of appels en de spinazie uit in een sapcentrifuge.
Klaar!

Het lijkt een wel erg gezond drankje en dat is het ook. Maar lekker zeg...! De ananas zorgt voor een zoete touch, waardoor je de spinazie helemaal niet proeft (maar je wel de voordelen ervan hebt).

Spinazie is een spierballendrank, denk maar aan Popeye en de kleur groen die het sap krijgt van de ananas is echt gras-groen. Tijdens een workshop bij Fabienne had ze deze drank gemaakt en daarbij vertelde ze dat het kind van haar vriendin riep toen hij het drankje zag: Wow! That's the Hulk drink!
Spinazie bevat, naast Omega3 vetzuur, vitamine C, ijzer en calcium.

Per glaasje ca.: 55 kcal.

Andere gezonde tussendoortjes:

1 banaan
1 handje noten of studentenhaver
1 doosje rozijnen
Versgeperst groente- of fruitsap
1 stukje volkoren ontbijtkoek
Stukjes groenten bv rauwe wortel, broccoli (rauw of geblancheerd), gare pompoen, schijfjes tomaat of komkommer met een dipsausje van tomatenketchup of geprakte kikkererwten (hummus)
Een lekkere appel, een schaaltje aardbeien, frambozen, bosbessen, perzikken, sinaasappel, kiwi's, een schijf verse ananas.
1 lekkere volkoren boterham met 30+ kaas en tomaten
Kleine blokjes kaas (ca. 40 gr)
1 flesje water
1 kauwgom
Gezondere zelf gefabriceerde baksels (zie de pagina met de Recepten).

Meditatie:

Voordat je met de cito toets begint in de klas, is het misschien handig je even te concentreren op je lichaam, zodat je je beter kunt ontspannen. Dit kan gemakkelijk door middel van meditatie. Meditatie is niets anders dan even nergens aan proberen te denken. De oefeningen in dit bericht kunnen je helpen. En onthoud: de Cito toets is niets anders dan een test over wat je hebt geleerd de afgelopen 8 schooljaren. Als je je best doet, dan is dat goed genoeg!

Bachbloesems:

Als je kind erg nerveus is voor de Cito toets, overweeg dan om Bachbloesemdruppels te geven. Dit zijn tincturen van bloesems in bronwater, en ze draaien negatieve emoties (onrust, nervositeit, prikkelbaarheid) om in positieve emoties (geduld, rust, vertrouwen). Ze zijn gemakkelijk in gebruik, (4x4 druppels per dag), totaal onschadelijk en kunnen naast andere medicijnen gebruikt worden.
Als je een flesje wilt bestellen (1 flesje bevat genoeg druppels voor 3 weken) voor slechts € 7,50 inclusief verzend- en verpakkingskosten, dan kan dat.
Stuur dan een mailtje met de naam van je kind, je eigen naam en je adres naar:
de-appelboom@hotmail.nl.  Het flesje wordt dan, samen met een gebruiksaanwijzing, binnen enkele werkdagen naar je toe gestuurd.








Geen opmerkingen: