zaterdag 3 november 2012

Gezondere Chocolade Repen

Pure Chocolade Repen met Gezonde Toevoegingen.

De Sint zit er weer aan te komen en de winkels liggen vol met suikergoed, strooigoed, chocola en andere lekkernijen. Alleen jammer dat hier zo ontzettend veel suiker in zit en allerlei andere ongezonde toevoegingen.

Gelukkig zijn er diverse blogspots en internetsites te vinden waar leuke ideeën voor gezonder snoepen en bakken worden aangeboden.
Mijn favoriete plek hiervoor is De Bakparade; heerlijke recepten voor bakken zonder of minder vet, zonder suiker of met een suikervervanger, zonder kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen. Puur en eerlijk. Heerlijk gewoon.

Toch vond ik hier ook diverse chocoladerepen. De ene nog lekkerder dan de andere. Helaas bevatten deze wel veel suiker en ook veel vet. Ze zijn wel ideaal om kado te geven aan iemand die niet op zijn of haar gewicht hoeft te letten, trouwens, want het ziet er superleuk uit. 

Maar ik zou geen Gewichtsconsulente zijn als ik niet zou proberen om ze gezonder te maken! In plaats van gewone chocolade gebruikte ik pure chocolade met minstens 70% cacao; hier zitten minder vetten in. In plaats van suikergoed, voegde ik amandelen, cranberries, walnoten, cashewnoten en geraspte kokos toe. 

De kids vonden het heerlijk en we hebben een hele leuke middag gehad.


Notenmix met cranberries.

Wist je trouwens dat het stofje waardoor wij chocolade zo lekker vinden Theobromine is? Dit betekent letterlijk Godenspijs!


Wat heb je nodig om deze heerlijke repen te maken:

  • lege plastic bakjes van bv noten, halvarine,  kokosbrood, eieren, etc.
  • pure chocolade met minstens 70% cacao
  • gezonde toevoegingen, hagelslag, geraspte kokos, etc.
Hoe maak je deze verrukkelijke lekkernijen:

  1. Smelt de pure chocolade. Dit kan au bain marie (een pannetje in een pannetje gekookt water), maar ook in de magnetron.
  2. Smelten in de magnetron: telkens 30 seconden en ook telkens goed roeren totdat je egale chocolade-modder krijgt. Mjam.
  3. Als de chocolade gesmolten is, doe je een klein laagje chocolade in een bakje, je voegt wat toevoegingen toe en daarover weer een dikkere laag chocola. Als versiering kun je natuurlijk ook wat toevoegingen er bovenop leggen. Zorg ervoor dat alles bedekt is, anders heb je de kans dat het eruit valt.
  4. Laat hard worden in de koelkast (ongeveer 1 uur), dan kun je de stukken uit de bakjes halen door er aan de onderkant tegen te duwen. De bakjes van de noten kun je hergebruiken. Dit lukte me helaas niet met het dunne plastic van de doosjes van de eitjes, omdat ze kapot gingen.
  Resultaat:
Deze enorme chocolade flikken hebben mijn dochters gemaakt in een doosje waar
Notenmix ingezeten heeft. Ieder kregen ze 1/4 deel. Deze zien er aan de binnenkant zo uit:


Zelf maakte ik deze heerlijke jongens (beneden); 1 met geraspte kokos erin en als topping, en 1 met walnoten.
Zalig! En met pure chocolade mag je gerust eens snoepen!

Last but not least; de eierdoosje bonbons!

Kijk eens wat een schatjes; zijn ze niet om op te (vr)eten?
Grappige bijkomstigheid: de tekentjes en nummers uit de eierdoos staan nu op je bonbon!

Have Fun!

Aandacht voor Voeding - De Appelboom

Geen opmerkingen: